Mogelijkheden

Permacultuur: ecological engineering

Soms wordt ten onrechte gedacht dat Permacultuur enkel een specifieke vorm van landbouw is. Het richt zich echter niet alleen op de productie van voedsel en andere grondstoffen.

Permacultuur biedt vele oplossingen op het gebied van watermanagement, het ontwerpen van gebouwen en woningen, het inrichten van openbare ruimtes, of het kan worden toegepast om op grote schaal bodems en ecosystemen te herstellen. Maar ook het vormgeven van organisaties, bedrijven en zelfs (lokale) financiële systemen is mogelijk. Permacultuur concentreert zich dus net zozeer op (nieuwe vormen van) duurzaam wonen en samenleven.

Dit is niet alleen mogelijk, en duurzaam op milieugebied. Permacultuur systemen die goed worden ontworpen en onderhouden zijn ook rendabel en duurzaam op economisch gebied.

Eeuwenoude tradities en moderne wetenschap, simpel handgereedschap en de nieuwste technologie. Het is allemaal onderdeel van Permacultuur design. Altijd in dienst van mens, dier en planeet.

Alle elementen in een landschap worden door ons ontworpen, geplaatst en verbonden op een manier die optimale functionaliteit garandeert. Samen vormen de elementen één systeem dat meer is dan de som der delen. De totstandkoming van een goed ontwerp kan daarom alleen plaatsvinden aan de hand van zorgvuldige analyses.

We kunnen Permacultuur in het kort omschrijven als een ecologische ontwerpmethode die zich verbindt aan een ethiek:

  1. Zorg voor de aarde.
  2. Zorg voor de mens.
  3. Het herinvesteren van surplus (ten bate van de aarde en de mens).

In onderstaande video kun je luisteren naar de definitie van Permacultuur volgens Bill Mollison en David Holmgren. Zij waren het die Permacultuur in de jaren ’70 hebben ontwikkeld aan de Universiteit van Tasmanië in Australië.

“Permaculture Design is not just about having a water tank, or a duck pond, or a greenhouse, but rather about how these elements both provide for and are supported by each other.”

| Tao Orion

Adamo Permaculture

Een standaard Permacultuur ontwerp bestaat niet, omdat ieder landschap en iedere context verschillend is. Dit maakt elk systeem uniek en het betekent dat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn. Eén ding is zeker: Permacultuur heeft de potentie om elk areaal, balkon en organisatie fundamenteel te veranderen.

Ongeacht de situatie, wat het probleem ook is, zelfs als je droom onmogelijk lijkt. Aarzel niet om contact op te nemen. Iedere significante prestatie en ontwikkeling is ooit begonnen als een droom en de oplossing begint bij het probleem. Samen kunnen we als mensheid transformeren in het meest positieve element op deze planeet.

“People, their buildings, and the ways that they organize themselves are central to Permaculture.”

| David Holmgren